Κύρου Σπυρίδων: «Οι κυβερνήσεις εργάζονται αθόρυβα και συστηματικά για την απαξίωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»
Τις δικές του θέσεις για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας, και κυρίως του μείζονος σημασίας ζητήματος του πολιτισμού, παρέθεσε στην politic.gr ο υποψήφιος βουλευτής, με τον πολιτικό φορέα “Ελλήνων Συνέλευσις”.
Ο κ. Κύρου Σπυρίδων έθεσε τις θέσεις του πολιτικού φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» αναφορικά με τον πολιτισμό και τα περιθώρια δράσης της αναβάθμισής του στο νομό που εκπροσωπεί, τον νομό Α’ Θεσσαλονίκης.
-Με ποια φιλοσοφία προσεγγίζετε το πεδίο του πολιτισμού; Ποιες έχετε θέσει ως άμεσες προτεραιότητες και, εν τέλει, ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος, το δικό σας όραμα;
Το κεφάλαιο του πολιτισμού είναι τεράστιο διότι όλα και τα πάντα είναι πολιτισμός. Δια αυτόν τον λόγο η Ελλήνων Συνέλευσις προσεγγίζει το πεδίο του πολιτισμού με άπειρο σεβασμό και ιστορική ευθύνη. Με άπειρο σεβασμό προς τους προγόνους μας οι οποίοι γείωσαν και στερέωσαν τις θεμελιώδεις αρχές με τις οποίες λειτουργούσε, λειτουργεί και θα λειτουργεί ο πλανήτης μας δίνοντας με ανιδιοτέλεια τα φώτα του πολιτισμού σε όλη την ανθρωπότητα. Δώσαμε δηλαδή όλες τις επιστήμες ,τις τέχνες, την ελλάνια Α Ω γραφή μας, την γλώσσα μας από την οποία βέβαια δημιουργήθηκαν όλες οι διάλεκτοι σε όλον τον πλανήτη διότι είναι και η μόνη εννοιολογική. Και δεύτερον με ιστορική ευθύνη προς τους απόγονους μας διότι έχουμε ιερό καθήκον να δημιουργήσουμε δίκαιες πολιτείες όπου ο κάθε πολίτης στο μέλλον να αισθάνεται την ασφάλεια της ελευθερίας, του δικαίου, της αλήθειας, της αφθονίας, της ισότητας, από τις πολύ βασικές αξίες των πρωτοκόλλων μας με τις οποίες λειτουργούμε όλα τα μέλη της Ελλήνων Συνέλευσις ενωμένοι ως σύνολο. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα, διότι όλοι γνωρίζουμε πως σήμερα βιώνουμε ένα περιβάλλον όπου κάθε έννοια ελευθερίας και δικαίου έχει καταλυθεί. Άρα ο στόχος και το όραμα μας είναι να λειτουργούμε όλοι οι άνθρωποι ενωμένοι ως μία αδιαίρετη μονάδα με συγκεκριμένες αξίες αρχές και νόμους, με τα 33 πρωτόκολλα δηλαδή του Ελλάνιου Αξιακού Συστήματος της Ελλήνων Συνέλευσις, που θέτουν τον μονόδρομο της ανέλιξης του ανθρώπινου γένους για να μπορούμε οι άνθρωποι να παράγουμε πολιτισμό. Είναι δίκαιο να προσθέσω εδώ πώς το ελλάνιο αξιακό των 33 πρωτοκόλλων, μάς το ενθύμησε στην ακρίβεια του ο πρόεδρος μας ο κύριος Αρτέμης Σώρρας. Όποιος πολίτης ενδιαφέρεται για το Ελλάνιο Αξιακό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.aitherikigrafi.gr
-Ποια είναι τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το πεδίο του πολιτισμού και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν;
Τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το πεδίο του πολιτισμού είναι πάρα πολλά, θα μείνουμε όμως στα δύο πιο σοβαρά. Πρώτον, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια τα δόγματα με τα ιερατεία τους κατέστρεψαν εκ θεμελίων όλα τα απείρου κάλλους τεχνουργήματα των σοφών προγόνων μας, όπως τους ναούς μας, τα θέατρα μας, τις ακαδημίες μας και ότι μπορούσε να μας θυμίζει το ελληνικό μεγαλείο. Επίσης μας στέρησαν χιλιάδες τόμους ελληνικής γραμματείας που το 98% αυτού του τεράστιου πνευματικού πλούτου βρίσκεται σήμερα στα υπόγεια του Βατικανού και του αγίου όρους. Δεύτερον, εδώ και 190 χρόνια την σκυτάλη από τα ιερατεία την πήραν οι μαριονέτες τους οι πολιτικοί, οι οποίοι απαξιώνουν, τσιμεντοποιούν και μπαζώνουν οτιδήποτε μπορεί να βγει στο φως που να αναδεικνύει το ελληνικό μεγαλείο, όπως έπραξαν μπαζώνοντας τον Παρθενώνα της Θεσσαλονίκης ( ναός Αφροδίτης ) πού βρίσκεται στην πλατεία Αντιγονιδών, δήθεν για να τον προστατέψουν, διότι δεν υπήρχαν, λέει, χρήματα για την ανάδειξή του, την στιγμή που κάθε χρόνο το υπουργείο πολιτισμού χρηματοδοτείται μέσα από τον εθνικό κορβανά με 3,5 δίς ευρώ. Xρήματα δηλαδή των Ελλήνων ακριβώς για να αναδεικνύει και να φανερώνει το ελληνικό μεγαλείο. Τα προβλήματα αυτά θα τα τελειώσουμε με την διοίκηση της πατρίδας μας από την Ελλήνων Συνέλευσις και με συγκεκριμένες προγραμματικές δηλώσεις για τον πολιτισμό και με έναν τεράστιο πιστοποιημένο πλούτο που καταθέσαμε στον Άρειο πάγο με αριθμό πρωτοκόλλου 6199/4-9-15, έτσι ώστε να έχουμε την νομική δέσμευση ότι θα εκτελέσουμε στην ακρίβεια το πρόγραμμα μας και στην ουσία θα ανακτήσουμε τα κυριαρχικά κληρονομικά και πνευματικά δίκαια και δικά μας.
-Η κ. Λίνα Μενδώνη έχει δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια εργάζεται αθόρυβα και συστηματικά για το θέμα της επιστροφής και της επανένωσης των γλυπτών. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα;
Δεν γνωρίζω το πόσο αθόρυβα και συστηματικά εργάζεται η κυβέρνηση για την επιστροφή των γλυπτών στην μητέρα Ελλάς, γνωρίζω όμως πως όλες οι κυβερνήσεις εργάζονται αθόρυβα και συστηματικά για την απαξίωση και καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Απόδειξη ο πρόσφατος επαίσχυντος νόμος που ψηφίστηκε στις 13-12-2020 στην ελληνική βουλή, που ποτέ δεν ήταν ελληνική, ο 4761 όπου στο άρθρο 48 παράγραφος 13α και 13β στην ουσία μας λέει πως…ο δανεισμός και η προσωρινή εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών των μουσείων επιτρέπεται, για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χώρας και εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά, έκθεση και επιστροφή τους, η μακρόχρονη εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών μουσείων, η διάρκεια της, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι πέντε έτη, δυνάμενη να ανανεώνεται ανά πενταετία και έως είκοσι πέντε έτη. Δηλαδή τι λέει ο νόμος, να δανείσουμε σε ξένα μουσεία τον ΕΡΜΗ του Πραξιτέλη, τον Ηνίοχο των Δελφών για 25+25 έτη. Άρα για ποία επανένωση των γλυπτών εργάζεται η κυβέρνηση και μάλιστα αθόρυβα; Η υποκρισία της υπουργού πολιτισμού σε όλο της το μεγαλείο!
-Ποια είναι η προϋπόθεση για να ανθήσει η πολιτισμική δημοκρατία μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας; Θα θέλατε να μας δώσετε κάποια αντιπροσωπευτικά παραδείγματα εφαρμοσμένης πολιτισμικής δημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;
Κατ’ αρχάς στην δημοκρατία δεν μπορούμε να βάλουμε μπροστά ταμπέλες και επίθετα, διότι έτσι ο καθένας θα αντιλαμβανόταν την δημοκρατία και θα έπραττε κατά το δοκούν. Και βέβαια δεν μπορούμε να έχουμε δείγματα ορθής η μη ορθής, εφαρμοσμένης η μη εφαρμοσμένης δημοκρατίας. Διότι δημοκρατία ή Δημοκρατεά πιο ορθά είναι μία και είναι το κρατείν του δήμου, δηλαδή η δύναμη που έχουν οι πολίτες να παίρνουν αποφάσεις για τις πολιτείες πού έχουν δημιουργήσει, λειτουργώντας ως αδιαίρετο σύνολο με τις 12 δώδεκα αξίες πού είναι έμφυτες μέσα σε κάθε άνθρωπο ( λογική, ελευθερία ,αρετή, δικαιοσύνη, ισότης, αφθονία, αλήθεια, αισθητική, αρμονία, ανδρεία, ευδαιμονία, γνώθι σεαυτόν ). Η πρακτική εφαρμογή των 12 αξιών του ανθρώπου σε κάθε απόφαση και πράξη τους είναι η ίδια η δημοκρατεά ( δημοκρατία ).
-Έχουν γίνει εγκλήματα στις αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης; Γιατί μας αφορά όλους και όλες;
Στις αποδείξεις της απαξίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων από ανθελληνικές κυβερνήσεις σε βάθος 190 ετών έρχεται να προστεθεί και η καταστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων στον σταθμό της Βενιζέλου με την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τον τεμαχισμό και την απόσπαση του σημαντικού αρχαιολογικού συμπλέγματος της Μέσης Οδού, που στην συνείδηση των πολιτών έχει καταγραφεί ως «έγκλημα της Βενιζέλου».
Την στιγμή μάλιστα που αρχαιολόγοι, διεθνείς οργανώσεις και εκατοντάδες επιστήμονες, με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό, υποστηρίζουν την παραμονή του μνημείου στην αρχική του θέση. Οι καθυστερήσεις και η οικονομική ζημία εις βάρος του δημοσίου, καθώς και τα διαφυγόντα κέρδη από τη μη ανάδειξη του μνημείου, αποτελούν σκάνδαλο υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων. Η Ελλήνων Συνέλευσις θα ορίσει ειδική επιτροπή που θα εξετάσει σε βάθος τι έχει συμβεί στο μετρό της Θεσσαλονίκης και θα αποδοθούν ευθύνες.
-Είστε Υπ. Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι, αλήθεια, οι προοπτικές και τα περιθώρια δράσης που έχει η Περιφέρεια της Μακεδονίας ως προς την αναβάθμιση του πολιτισμού στο νομό;
Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα ( Όραμα Ελλάς ) στο οποίο ο Αρτέμης Σώρρας μαζί με όλους τους επιστήμονες που διαθέτει και με ομάδα πολιτών από όλα τα επαγγέλματα, μετά από 5 χρόνια προεργασίας, συγκέντρωσαν, μελέτησαν και εκπόνησαν τα δεδομένα για κάθε περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, πρότειναν λίστα έργων τα οποία θα φέρουν την ανάπτυξη και την ευημερία. Κατά τη διάρκεια λοιπόν του έτους 2013 παρουσίασαν 325 αναπτυξιακές μελέτες για έργα υποδομών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών παροχών και επενδυτικών αναπτυξιακών έργων για όλους τους Δήμους της χώρας. Οι μελέτες των αναγκών έγιναν σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να εξασφαλίζουν μια καλή ζωή για όλους τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και της Κύπρου. Ανάγκες σχετικά με τη διατροφή, τις καλλιέργειες, την εκπαίδευση, την υγεία, την ενέργεια, κ.α. Ο προϋπολογισμός των έργων είναι 2,3 τρις ευρώ για Ελλάδα, Κύπρο, και απανταχού του Ελληνισμού. Για τον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχει άτοκη δόμηση χρηματοδότησης 150 δις ευρώ με αποπληρωμή σε 50 έτη για έργα στο 30% ΜΗ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ: Κοινής ωφελείας & χαρακτήρα ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι όλα τα έργα που δεν έχουν έσοδα (δρόμοι, νερό, σχολεία, γηροκομεία, πυρόσβεση, κ.λπ.).
Και 70% ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ: Έργα που μπορούν να επιφέρουν εισοδήματα( όπως βαριά βιομηχανία, λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ξενοδοχειακές μονάδες, κ.λπ.). Με τον τρόπο αυτόν, ο Δήμος αποκτά οικονομική αυτοτέλεια με αποτέλεσμα να μην ξαναχρειαστεί ποτέ Χρηματοδότηση από το Κράτος ή δάνεια από τρίτους. Με μια καλή διακυβέρνηση, ο κάθε Δήμος θα καταστεί ένας υγιής και δυνατός Φορέας.
Η δόμηση χρηματοδότησης των δήμων ύψους 2.3 τρις έχει κατατεθεί μαζί με τις προγραμματικές μας δηλώσεις στον Άρειο πάγο, ο οποίος έλεγξε τα κεφάλαια αυτά ως προς την νομιμότητα τους την ισχύ και την εγκυρότητα και τα βρήκε όλα σύννομα. Για μια πλήρη ενημέρωση οι πολίτες να επισκεφτούν το dimoi.oramaellas.gr.
Για τον πολιτισμό, θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναδείξει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και θα αναλάβει να τους καθαρίσει, να τους αναδείξει και να τους αναβιώσει.
Θα διατεθούν όσα κεφάλαια χρειαστούν για την αποκατάσταση και αναβίωση της γλώσσας μας, των εθίμων μας, των επιστημών μας και των τεχνολογιών μας . Θα αποκατασταθεί η ιστορία μας. Θα κατασκευαστούν μουσεία όσα χρειαστούν για να φιλοξενούν τα τεχνουργήματα των προγονών μας, το πλήρες πρόγραμμα για τον πολιτισμό υπάρχει στις προγραμματικές μας δηλώσεις της Ελλήνων Συνέλευσις, κεφάλαιο Ε, Πολιτισμός .
-Τι διαφορετικό θα φέρει η «Ελλήνων Συνέλευσις» στην ελληνική πολιτική σκηνή, εφόσον αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση;
Εδώ πρέπει να δούμε ξεκάθαρα τι συμβαίνει εδώ και 190 χρόνια, διότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε εκπροσώπηση του Έθνους, αλλά, με βάση το άρθρο 51 του συντάγματος παράγραφος 2, αντιπροσώπευση του έθνους, όμως, με βάση τον αστικό κώδικα, ο αντιπρόσωπος μπορεί να ενεργεί υπέρ η κατά του αντιπροσωπευόμενου. Για τον λόγο αυτό όλοι οι πολίτες βιώνουμε καθημερινά νόμους που είναι μόνον εναντίον των Ελλήνων, νόμους που δεν έχουν μέσα τους λογική υπόσταση, που δεν έχουν δικαιοσύνη, ελευθερία, αφθονία, ισότητα προς όλους τους πολίτες. Με διακυβέρνηση της χώρας από την Ελλήνων Συνέλευσις, θα έρθει πλήρης ανατροπή, θα περάσουμε από ένα καθεστώς, για το τι θα κάνει ο πολίτης στις αποφάσεις των βουλευτών, χωρίς αυτές να έχουν καμία δημοκρατική διαδικασία, στην επανεγκαθίδρυση της πραγματικής Δημοκρατέας ( δημοκρατίας ),όπου οι πολίτες θα παίρνουν δίκαιες αποφάσεις με γνώμονα το Ελλάνιο Αξιακό των 33 πρωτόκολλων μας, όπου ο κάθε νόμος θα είναι υπέρ του πολίτη, έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται την ασφάλεια του δικαίου, της ελευθερίας, της αφθονίας, της ισότητας προς όλους τους πολίτες. Στην Ελλήνων πολιτεία κανένας άνθρωπος δεν θα είναι πάνω από κανέναν.