Ο γερμανικός Τύπος για τα ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας στη Ρόδο, τις αποζημιώσεις για τις ακυρώσεις κρατήσεων, αλλά και τη στροφή προς τις βιολογικές καλλιέργειες στην Αργολίδα.
Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα και ιδίως τη Ρόδο, η Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται: «είναι ακόμα αποδεκτή η μορφή μαζικού τουρισμού που υπάρχει εκεί, με τα συγκροτήματα διαμερισμάτων και τα all-inclusive πακέτα; Πόση αδιαφορία μπορεί να δείξει κανείς για τον τόπο όπου περνά τις διακοπές του; Πότε η απερισκεψία μετατρέπεται σε επικίνδυνη αλαζονεία;
Διακοπές φιλικές προς το περιβάλλον δεν σημαίνει μονάχα ταξίδια με τρένο, αλλά και αλληλεπίδραση με τους ντόπιους κατοίκους. Τουλάχιστον οι 19.000 τουρίστες που σώθηκαν στη Ρόδο από τους ντόπιους θα ξέρουν τώρα σε ποιον ακριβώς οφείλουν τη ζωή τους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Στην καυτή πλευρά της Ιστορίαςhttps://www.e-synews.gr/2023/08/03/stin-kayti-pleyra-tis-istorias/
Ταυτοχρόνως το γερμανικό μέσο θέτει και μία σειρά από ερωτήματα πολιτικής φύσης: «Γιατί, όταν η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς, δεν ελήφθησαν προληπτικά μέτρα από το κράτος; Γιατί δεν χαράχθηκαν αντιπυρικές ζώνες και δεν γίνονταν περιπολίες; Πώς είναι δυνατόν ο συντονισμός της εκκένωσης να γίνεται σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες; Πώς μπορεί μια τόσο ευάλωτη περιοχή να μη διαθέτει σύγχρονα πυροσβεστικά αεροσκάφη;
Αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ιδίως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά στη Ρόδο. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς και το γιατί δεν έχει ακόμη επισκεφθεί το πυρόπληκτο νησί σε ένδειξη αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση ο σκεπτικισμός απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση αυξάνεται σημαντικά στην περιφέρεια. Όποιος μιλάει με ντόπιους αυτές τις μέρες, παρατηρεί ένα μίσος για την Αθήνα και τους κρατικούς θεσμούς. Ένα μίσος που εκδηλώνεται επίσης με αφηρημένες θεωρίες συνωμοσίας και επιρρίψεις ευθυνών».
Τέλος, όσον αφορά τους κατοίκους των βόρειων κρατών που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους στη Μεσόγειο, η FAZ σχολιάζει πως «εμείς που κοιτάμε τον νότο με λαχτάρα, πρέπει να αναγνωρίσουμε τα σημάδια των καιρών. Όχι υπό την έννοια του να γίνουμε στενόμυαλοι και να παραθερίζουμε μονάχα στη βροχερή Βαλτική Θάλασσα. Αλλά να μην κλείνουμε διακοπές στη Μεσόγειο με οποιοδήποτε κόστος».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ:Κάνε ότι κοιμάσαι……..https://esykpdkentrikisellados33.blogspot.com/2023/08/blog-post.html
Αποζημιώσεις για τις ακυρώσεις πακέτων διακοπών;
Η ανησυχία πολλών τουριστών εντείνεται λόγω των συνθηκών καύσωνα και των πυρκαγιών που πλήττουν πολλά ελληνικά νησιά, με αρκετούς εξ αυτών να προσπαθούν να ακυρώσουν τα πακέτα διακοπών που έχουν αγοράσει. Ωστόσο όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα Merkur.de, «οι ταξιδιωτικοί πράκτορες οφείλουν να επιστρέψουν χρήματα μονάχα εάν δεν παρείχαν μια υπηρεσία που περιλαμβανόταν στο εκάστοτε πακέτο διακοπών. […] Εάν, για παράδειγμα, ο κλιματισμός στο ξενοδοχείο δεν λειτουργεί, παρ’ όλο που το πακέτο περιελάμβανε ένα πλήρως κλιματιζόμενο δωμάτιο, αυτό θα μπορούσε να θεμελιώσει αξίωση για επιστροφή χρημάτων.
[…] Αν και οι ταξιδιώτες μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να επικαλεστούν «έκτακτες περιστάσεις» για να αξιώσουν μια δωρεάν ακύρωση, σε αυτές δεν περιλαμβάνονται έκτακτες καιρικές συνθήκες, όπως ο ακραίος καύσωνας. Αντίθετα, οι «εξαιρετικές, αναπόφευκτες περιστάσεις» περιλαμβάνουν φυσικές καταστροφές, όπως οι δασικές πυρκαγιές στη Ρόδο. Όμως οι ακυρώσεις μπορούν να γίνουν χωρίς χρέωση μονάχα εάν το ξενοδοχείο βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή».
Από την πλευρά του, ο Ερνστ Φίριχ, ειδικός σε θέματα ταξιδιωτικού δικαίου, επισημαίνει στη Handelsblatt πως «σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, όπως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, το ταξιδιωτικό γραφείο πρέπει να μειώσει καταλλήλως την τιμή του ταξιδιού για τις ακυρωθείσες ταξιδιωτικές υπηρεσίες που έχουν κρατηθεί. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι θα δικαιούνται να κάνουν μία νέα κράτηση δωρεάν σε ασφαλές ξενοδοχείο ίσης αξίας». Τα ανωτέρω δικαιώματα του αγοραστή κατοχυρώνονται και από τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι βιολογικές καλλιέργειες της Αργολίδας
Η εφημερίδα tageszeitung δημοσιεύει εκτενές αφιέρωμα για τη στροφή προς τις βιολογικές καλλιέργειες στην Αργολίδα: «93 οικογένειες αγροτών στην Αργολίδα πωλούν σήμερα εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, ακτινίδια και ελιές μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της ελβετικής εταιρείας gebana. Το Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας Anyfion διατηρεί τις επαφές, παρέχει τον εξοπλισμό, βοηθάει στη μετατροπή σε βιολογικές καλλιέργειες και πωλεί επίσης βιολογικά λιπάσματα στις οικογένειες των αγροτών»
Ο αγρότης και επιχειρηματίας Γιώργος Στεργίου, ο οποίος ίδρυσε με την αδερφή του το Anyfion και συνεργάζεται με την gebana για τις εξαγωγές των προϊόντων, τονίζει ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες και ολοένα και περισσότεροι θέλουν να ενταχθούν και να πωλήσουν μέρος από τη σοδειά τους σε εμάς». Όπως εξηγεί η taz, «στόχος του Anyfion είναι να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφερόμενους, όχι όμως να πάρει ολόκληρη τη συγκομιδή τους. Με αυτόν τον τρόπο, περισσότερες αγροτικές οικογένειες μπορούν να επωφεληθούν συνολικά.
Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων παίρνουν περισσότερα από τους άλλους παραγωγούς, αφ’ ενός μεν λόγω της μετατροπής σε βιολογικές καλλιέργειες, οι οποίες έχουν υψηλότερη τιμή, […] αφ’ ετέρου δε επειδή η gebana καταβάλλει στους αγρότες επιδότηση ύψους 10% του τζίρου από το ηλεκτρονικό κατάστημα. Συνολικά, περίπου 500.000 ευρώ επιστράφηκε στις αγροτικές οικογένειες στην Ελλάδα το 2022, κατά μέσο όρο 5.800 ευρώ ανά επιχείρηση».
Παραλλήλως, «ο Στεργίου έχει ως στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης βιοποικιλότητας στις καλλιέργειες και τον περιορισμό των παραδοσιακών μονοκαλλιεργειών. Σε ένα πεδίο δοκιμών, το Anyfion δοκιμάζει ποια φυτά αναπτύσσονται καλύτερα μαζί, αναλόγως με την ποιότητα του εδάφους, του μικροκλίματος, της εδαφικής υγρασίας και της αλληλεπίδρασης με άλλα είδη. Ο Στεργίου ελπίζει πως έτσι θα μειωθεί μακροπρόθεσμα η χρήση νερού, θα ελαχιστοποιηθούν οι ασθένειες των εσπεριδοειδών και θα μειωθεί η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αυξηθούν οι αποδόσεις. Η διαφοροποίηση της καλλιέργειας θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει έναν τρόπο για την παροχή απασχόλησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.