Τα Φτωχά Κορόιδα (Λαός) Και Οι Μεγιστάνες Του Πλούτου (Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία Της Ελλάδος)!!
Λεφτά για την Εκκλησία, υπάρχουν…
Θετικά ανταποκρίθηκε ο πρωθυπουργός κ.Kυριάκος Μητσοτάκης (όπως αναφέρεται στο ekklisiaonline.gr) στο αίτημα της Εκκλησίας να στηρίξει οικονομικά της μητροπόλεις ώστε να πληρωθούν οι λαϊκοί οι οποίοι εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έγινε δεκτό το αίτημα για οικονομική στήριξη “μέσω της μερικής συμβολής στις ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων, οι οποίοι είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι, δεν ανήκουν στο δημόσιο τομέα και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το προσωπικό αυτό βοηθά ουσιαστικά στην επιτέλεση του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, το οποίο παρά την κρίση και την ελαχιστοποίηση των εσόδων, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Ιερών Ναών, δεν σταμάτησε να προσφέρεται, ενώ και κανένας λαϊκός εργαζόμενος δεν απελύθη κατά το διάστημα αυτό”.
Το μέτρο αφορά την στήριξη των υπαλλήλων των μητροπόλεων οι οποίοι εργάζονται και καλύπτουν πάγιες ανάγκες (όπως πχ οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που, όμως, απολύονται…). Οι μισθοί των συγκεκριμένων υπαλλήλων καταβάλλονται από τα έσοδα των εκκλησιών και από άλλες πηγές των μητροπόλεων, αλλά τώρα η Εκκλησία, επικαλούμενη “κεσάτια” λόγω της πανδημίας ζητάει να υπάρξει και εδώ χρήμα από το δημόσιο ταμείο.
Η λύση αυτή, σύμφωνα με την Εκκλησία, “κρίνεται απαραίτητη” καθώς εδώ και ένα χρόνο τα οικονομικά των μητροπόλεων έχουν μειωθεί, γεγονός όπως λέει που έχει ως αποτέλεσμα πολλές δράσεις να έχουν ανασταλεί ή να έχουν περιοριστεί σε ποσοστό 80%.
Μόνο που αυτή είναι μια κατάσταση που αφορά τους πάντες στην Ελλάδα των λαικών στρωμάτων, αλλά αυτοί, σε αντίθεση με την Ιεραρχία, δεν φαίνεται να έχουν την… θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη.
Τα φτωχά κορόιδα (Λαός) και οι μεγιστάνες του πλούτου (Ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία της Ελλάδος)!!!!!.
( παλιό μεν του 2008 … διαχρονικό δε… )
Ρε κορόιδα, Έλληνες, εσείς που είστε χρεωμένοι για όλη σας τη ζωή, αλλά και μετά το θάνατό σας, είστε σε θέση να αντιληφθείτε το μέγεθος του πλούτου που είναι συγκεντρωμένος στα χέρια των αντιπροσώπων του “Θεού της αγάπης” και “προστάτη” των φτωχών που “είπε” ;;; : “ο έχων δύο χιτώνας, να δίδει τον έναν” ;;;
Εσείς οι ακτήμονες, οι μη έχοντες, οι άνεργοι, οι της γενιάς των “700 ευρώ” , που δεν έχετε κεραμίδι να σκεπάσετε το κεφάλι σας, απολαύστε το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ για την εκκλησιαστική περιουσία και μετά ικανοποιημένοι κοιτάζοντας τους εαυτούς σας στον καθρέπτη, τρέξτε να πάρετε το “διακοποδάνειό σας” και καλά μπάνια!!!
Πλάτων Πισατίδης
____________________________________________________________
Τι βρήκε στο ταμείο ο κ. Ιερώνυμος
* Η Εκκλησία έχει προσλάβει ειδικούς συμβούλους για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, στην οποία περιλαμβάνονται και 242 στρέμματα στη Βουλιαγμένη και 35 σε κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος
«Προίκα» 84.336.902,21 ευρώ πλεόνασμα σε χρεόγραφα και 39.890.800,16 ευρώ σε καταθέσεις προθεσμίας έλαβε από τον προκάτοχό του, μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Οπως προκύπτει από τον απολογισμό του 2007 που κατατέθηκε στη 12μελή Διαρκή Ιερά Σύνοδο στα τέλη Ιουνίου και ο οποίος αναμένεται να συζητηθεί τον Αύγουστο, η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1999 ως και σήμερα έχει διαρκώς αυξανόμενα έσοδα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το 2007, οπότε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος νοσηλευόταν στο Αρεταίειο και στη συνέχεια μετέβη στο Μαϊάμι των ΗΠΑ για νοσηλεία, καταγράφηκε πλεόνασμα στις οικονομικές υπηρεσίες ύψους 8.624.528,25 εκατ. ευρώ.
Ακόμη η ΕΚΥΟ, που διαχειρίζεται και μέρος της μοναστηριακής περιουσίας, διαθέτει μετοχές ύψους 203.000.000 ευρώ και 286.596,76 ευρώ.
Την ίδια ώρα οι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου έχουν αρχίσει να επιβάλλουν τα δικά τους προγράμματα εξυγίανσης και λιτότητας στις οικονομικές υπηρεσίες, προσλαμβάνοντας συμβούλους προερχόμενους από εταιρείες real estate, καθώς όπως επισημαίνουν μιλώντας στο «Βήμα» ιεράρχες που παρακολουθούν τα οικονομικά ζητήματα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω η εκκλησιαστική περιουσία. Τα 242 στρέμματα στη Βουλιαγμένη, που είχαν δεσμευτεί και τα οποία κατάφεραν να απελευθερώσουν μόλις πριν από έναν χρόνο οι οικονομικές υπηρεσίες – ύστερα από οκτάχρονους δικαστικούς αγώνες – και άλλα 35 σε κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως η οδός Τσιμισκή, απαιτούν επενδύσεις μακράς πνοής οι οποίες με τη σωστή αξιοποίηση θα αποφέρουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα στην Εκκλησία. Και όπως εκτιμάται πρόκειται για μια περιουσία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός για το 2007 και το κλείσιμο του οικονομικού έτους έγινε από τον τότε οικονομικό διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας και στενό συνεργάτη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου κ. Κ. Πυλαρινό. Ο απολογισμός φέρει την υπογραφή του διαδόχου του και στενού συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, διευθυντού των Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αντ. Ζαμπέλη.
Σύμφωνα με όσα αναγράφονται, το σύνολο των εσόδων της Εκκλησίας ανήλθε σε 19.387.357,59 εκατ. ευρώ και τα έξοδα σε 10.762.829,34 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνεται τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν οφείλονται κυρίως «στη δαπάνη για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων, στην αύξηση των χορηγιών για υποτροφίες, στην οικονομική ενίσχυση των Ιερών Μητροπόλεων και Ιερών Μονών, στην οικονομική ενίσχυση Ιερών Μητροπόλεων για την ανέγερσιν βρεφονηπιακών σταθμών, στην δαπάνη για χορηγίες κοινωνικής πρόνοιας, εθνικούς και θρησκευτικούς σκοπούς, στην δαπάνη για την ανέγερσιν του εντευκτηρίου του Συνοδικού Μεγάρου, στην επισκευή και συντήρηση των εκμισθώσεων κτιρίων, στην συμμετοχή εις την αύξησιν του μετοχικού κεφαλαίου της Ανώνυμης Εταιρείας “Χώροι Σταθμεύσεως ΑΕ” και στην αποπληρωμή των δόσεων του ληφθέντος δανείου από την Τράπεζα ΑΒΝ AMRO». Επίσης χρήματα δόθηκαν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που διαθέτει η Εκκλησία στην Τράπεζα Πειραιώς και στη στήριξη του Ραδιοφωνικού Σταθμού και του Διορθοδόξου Κέντρου Πεντέλης.
Η ΕΚΥΟ – πρώην ΟΔΕΠ – διαχειρίζεται την περιουσία της Κεντρικής Οικονομικής Διοίκησης και της ρευστοποιημένης περιουσίας των μονών. Σημειωτέον ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην περιουσία και στα ταμεία των 81 μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος ακόμη και σε αυτό της Αρχιεπισκοπής όπως και δεν συμμετέχει στη διαχείριση της διατηρητέας περιουσίας των μοναστηριών.
Η Εκκλησία της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα αποτελούσε έναν από τους μετόχους της. Πριν από τρία χρόνια, οπότε η ΕΤ αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο, η Εκκλησία συμμετείχε με τη σειρά της στο εγχείρημα. Ετσι, σύμφωνα με παλαιά στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας, διαθέτει σήμερα 5. 000.947 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον απολογισμό – λαμβάνει ως μέγεθος εκτίμησης τις τιμές του χρηματιστηρίου της 31ης Δεκεμβρίου 2007 -, διαθέτει σε μετοχές 77.330.489,40 εκατ. ευρώ από την περιουσία της κεντρικής διοίκησης. Η ΕΚΥΟ διαχειρίζεται και τα χρεόγραφα ύψους 203.286.596,76 εκατ. ευρώ που διαθέτουν οι Ιερές Μονές, εκ των οποίων τα 202.082, 684,76 ευρώ είναι από μετοχές της Εθνικής Τράπεζας. Ακόμη η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς ύψους 10.443.838,50 ευρώ.
Σημειωτέον ότι το 1998, οπότε εξελέγη ο μακαριστός Χριστόδουλος, η κεντρική διοίκηση διέθετε 1.800.000 μετοχές της Εθνικής και καμία μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.
Επίσης η ΕΚΥΟ διαθέτει καταθέσεις προθεσμίας στις Τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Aspis και Proton, συνολικού ύψους 39.890.800,16 ευρώ. Ταυτόχρονα η ΕΚΥΟ διατηρεί λογαριασμούς ταμιευτηρίου, εκ των οποίων ο πιο σημαντικός διαθέτει 3.198.424,31 ευρώ.
Η νέα εποχή
Αμέσως μετά την εκλογή του κ. Ιερωνύμου τη διαχείριση των οικονομικών ανέλαβε ο κ. Ζαμπέλης, ο οποίος χρημάτισε διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Εμπορικής Real Estate. Ο κ. Ζαμπέλης εγκατέστησε στις οικονομικές υπηρεσίες τεχνοκράτες ως συμβούλους που προέρχονται από την Εμπορική Τράπεζα, καθώς έχει να διαχειριστεί μια τεράστια περιουσία. Από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη άρχισε να επιβάλλει μια νέα πολιτική και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και λιτότητα αφού, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις διαρροή χρημάτων. Η Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων φαίνεται ότι δαπανά αρκετά χρήματα εφόσον μέσω αυτής προωθούνται όλες οι σχέσεις με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες – τη Ρωμαιοκαθολική, τους προχαλκηδονίους και τους προτεστάντες. Πρόκειται για μια επιτροπή στον προϋπολογισμό της οποίας προβλέφθηκαν 1.408.850 ευρώ, ενώ ξόδεψε 1.083.897,82 ευρώ.
Το κύριο πρόβλημα του νέου οικονομικού διευθυντού φαίνεται ότι είναι η αδυναμία άντλησης πόρων που παρουσιάζουν η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Αλληλεγγύη και η Ανώνυμη Εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη Διαχείριση Υποστήριξης Επιχειρήσεων και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, Μελετών και Εργων.
Το ΒΗΜΑ, 06/07/2008 , Σελ.: A42
Κωδικός άρθρου: B15402A421
ID: 295673
……………………………………………………………………..